2019. január 23., szerda

Marcipános kocka







Hozzávalók:
  • 50 dkg háztartási keksz darálva
  • 25 dkg olvasztott ráma
  • 9 evőkanál forró tej
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 0,5 dl rum
  • mandula aroma
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 4 evőkanál olaj
  • 20 dkg marcipán
Elkészítése:
  1. A darál kekszet, porcukrot, vajat és tejet összegyúrjuk. A kapott masszát elfelezzük.
  2. Az egyik részbe rakjuk a kakaóport, kókuszreszeléket és a rum aromát, összegyúrjuk.
  3. A másik részhez csak a mandula aromát öntjük, szintén összegyúrjuk.
  4. Először a kakaós részt belesimítjuk egy sütőpapírral kibélelt 20*30 cm-es tepsibe.
  5. Erre a kakós részre rásimítjuk a zöld részt is. Könnyebb egy kis méretű nyújtófával. 
  6. Ezután a marcipán masszát is kinyújtjuk és ráhelyezzük a zöld részre. (folpack között a legkönnyebb kinyújtani)
  7. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk egy kis olajjal simára keverjük és beborítjuk vele a süteményünket.
  8. Hűtőben tároljuk, ha megköt szeletelhető.

2019. január 12., szombat

Fahéjas tekercs


Hozzávalók a tésztához:
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • csapott kiskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál fahéj
Hozzávalók a mázhoz:
  • 25 dkg mascarpone
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
Elkészítése:
  1. A tejet meglangyosítjuk, tegyünk bele egy kanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és rakjuk félre.
  2. Mérjük ki a többi hozzávalót, majd adjuk hozzá a megkelt élesztős keveréket, keverőgéppel dagasszuk be a tésztát.
  3. Gyúrjunk belőle szép gombócot, szórjuk meg liszttel és letakarva kelesszük egy órán át.
  4. Ezután a tésztát nyújtsuk ki egy 5 mm vékony téglalappá, kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal, szórjuk meg a fahájas cukros keverékkel.
  5. A hosszabbik oldalánál tekerjük fel, majd vágjuk 1,5 cm-es szeletekre.
  6. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektessük be a tekercseket.
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, addig a tésztánk még kel egy keveset, majd 25-30 perc alatt süssük készre.
  8. A máz hozzávalóit egy kis edényben felmelegítjük, hogy folyós halmazállapotú legyen és amit kisültek a csigák öntsük rá.

2018. december 22., szombat

Csokis mézeskalács csillagok



Hozzávalók:

  • 55 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1,5 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 dkg kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 10 dkg méz

Elkészítése:

  1. Kimérjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a többit és egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. Hűtőben pihentetjük 2-3 órát.
  3. A tésztát folpack között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formára szaggatjuk.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük a csillagokat, figyeljünk, mert gyorsan odaég.
  5. Gőz fölött megolvasztunk egy tábla fehér csokit, majd becsíkozzuk vele a kihűlt formákat, díszíthetjük.

2018. december 19., szerda

Narancsos-csokis kuglóf



Hozzávalók:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 10 dkg kandírozott narancs
  • 10 dkg apróra darabolt csokoládé vagy csokicsepp
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 2 narancs héja és leve
Elkészítése
  1. Az olvasztott vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, tojásokkal habosra keverjük.
  2. Belereszeljük a megmosott narancsok héját, majd a levüket belefacsarjuk.
  3. Kimérjük a lisztet, belekeverjük a kandírozott narancsot és a feldarabolt csokit, sütőport, csipet sót.
  4. Hozzákanalazzuk a tojásos részhez, simára keverjük.
  5. Kivajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük a tésztánkat, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük.
  6. Tetejére olvaszthatunk csokoládét vagy porcukorral is tálalható.

2018. november 15., csütörtök

Színes linzer csiga

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg rama
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje
  • pár csepp ételfesték

Elkészítése:

  1. A hozzávalókat kimérjük, elkeverjük, összegyúrjuk.
  2. A kapott tésztát elfelezzük és a felébe tetszőleges színű, pár csepp ételfestéket teszünk.
  3. A tésztákat külön-külön A4-es méretűre nyújtjuk, majd egy kis tojás fehérjével lekenjük és összeragasztjuk őket.
  4. Feltekerjük, mint a beiglit, ( közben kenegessük tojásfehérjével, hogy összeragadjon)
  5. Alufóliába csomagoljuk és minimum egy órára mélyhűtőben pihentetjük.
  6. Nagyon vékonyra (2mm) szeleteljük és szorosan egy tepsibe rakosgatjuk.
  7. Előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük. 

2018. november 1., csütörtök

Oreos kuglóf





















Ez a brutál csokis oreos kuglóf két részből áll. Az egyik csokis rész kakaóval, csokoládéval, a másik egy mascarpones rész, amibe beletörjük az oreo kekszet. A kettőt összerakva készül el a csupa csokis, Oreos kuglóf.

Hozzávalók a csokis részhez:

  • 22 dkg liszt
  • 180 ml víz
  • 9 dkg csokoládé
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg kakaópor (lehet vegyesen keserű és Nesquick)
  • 180 ml Buttermilch, vagyis író
  • 17 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 2 csomag vaníliáscukor
Elkészítése:
  1. A vízet felrakjuk forrni, majd hozzáadjuk a kakaóport és simára keverjük. 
  2. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a csokoládét, majd addig keverjük, míg elolvad a csoki.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, az írót és legvégül az olvasztott vajat, simára keverjük.
  4. Kimérjük a lisztet, a sütőporral és egy csipet sóval.
  5. Egy másik tálban a 2 egész tojást a vaníliás cukorral habosra keverjük.
  6. Felváltva hozzákanalazzuk a lisztet és a csokis egyveleget. Összedolgozzuk.
Hozzávalók a krémes részhez:
  • 15 dkg mascarpone
  • 3 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 10 db oreo keksz
Elkészítése:
  1. A tojás sárgáját összekeverjük a cukrokkal és a liszttel.
  2. Ezután hozzáadjuk a mascarpone krémsajtot.
  3. Az oreo kekszeket feldaraboljuk, majd ezt is belekeverjük a masszába.
  4. Egy kuglóf formát kivajazunk, kilisztezünk.
  5. A csokis rész 2/3-át beleöntjük, majd a krémes részt óvatosan belekanalazzuk.
  6. Ezután a maradék csokis résszel befedem a kuglófot.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon 60 perc alatt készre sütjük.
  8. Hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiborítjuk a formából.