Még valamikor télen bukkantam rá erre a receptre, de egyből éreztem, hogy ezt ki kell próbálnom. Azóta is vártam, hogy mikor érkezik el az áfonya szezonja, mikor lesz végre kapható a zöldségesnél. Biztos, hogy idén a mélyhűtőbe is kerül a kék bogyóból, ne kelljen jövő júliusig várnom a következő áfonyás-grízes sütire.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 4 evőkanál cukor (70 g)
- 1 csipet só
- 5 g sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 125 g kis darabokra forgácsolt vaj
- 1 db tojás
Grízes rész hozzávalói:
- 4 evőkanál cukor (80 g)
- 1 citrom reszelt héja
- 35-50 dkg áfonya
- 5 dl tej
- 2 evőkanál konyak vagy rum
- 2 db tojás
- 125 g búzadara
- A tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük egy fél órát.
- Hűtés után kerek formára nyújtjuk és kivajazott, lisztezett tortaformába helyezzük a tésztát, lehet egy kis pereme is.
- Villával végigszurkáljuk a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
- 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig elősütjük.
- Elkészítjük a grízes részt is.
- Felfőzzük a tejet, majd beleszórjuk a grízt és a cukrot, utána pár percig folyamatos kevergetés mellett készre főzzük a grízt.
- A tojásokat ketté választjuk és a sárgáját gyorsan hozzákeverjük a meleg tejbegrízhez.
- Ízesítjük citrom héjával és rummal.
- A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a grízes részhez keverjük.
- Ha megsült a piskóta, kivesszük a sütőből és 1/3 grízes krémet kenünk a tetejére.
- Megszórjuk a megmosott, lecsepegtetett áfonyával.
- Rásimítjuk a többi grízes krémet is.
- További 15-20 percig sütjük.
Szuper gusztán néz ki, ki kell próbáljam! Köszi!
VálaszTörlés