2020. március 4., szerda

Zebra torta


Hozzávalók:
  • 37 dkg liszt
  • 5 egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2,5 dl olaj
  • 1,25 dl víz
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet só
  • 2 evőkanál kakaópor
Elkészítése:
  1. A tojásokat ketté választjuk, egy csipet sóval a fehérjét habbá verjük. Majd a kimért porcukorból két evőkanálnyit ebbe rakunk és tömör habbá keverjük.
  2. A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, olajat és a megmosott gyümölcsök héját is belereszeljük.
  3. A sárgás részhez hozzáadjuk a lisztes részt (liszt, sütőpor, vaníliás cukor) és elkeverjük.
  4. Ezután óvatosan a tojásfehérjét belekeverjük.
  5. A masszát két felé szedjük és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport.
  6. A sütőpapírral bélelt tortaforma közepére kanalazunk két kanál fehér tésztát, majd ennek a közepébe kanalazunk két kanál barna tésztá, majd ismét fehéret és így tovább, míg el nem fogy a tészta.
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
  8. Miután kisült és kihűlt porcukorral megszórva tálaljuk.

2019. október 24., csütörtök

Csokis-sütőtökös kuglóf



Hozzávalók:

  • 3 egész tojás
  • 1,5 dl étolaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 35 dkg liszt
  • nagy csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 40 dkg reszelt tök
  • 10 dkg dió apróra vágva

Elkészítése:

  1. A tojásokat habosra keverjük, majd az olajat és a cukrot is hozzáadjuk.
  2. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a fűszereket, sütőport, kakaót. Kicsit elkeverjük, majd a tojásos részhez kanalazzuk és elvegyítjük.
  3. Hozzáadjuk a lereszelet sütőtököt és az apróra vágott diót, újra átkavarjuk.
  4. Kivajazott, lisztezett kuglóf formába tesszük a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
  5. A sütőformában hagyjuk 20 percig állni, utána ki tudjuk borítani.
  6. Porcukorral vagy csokimázzal bevonva tálalhatjuk.

2019. október 7., hétfő

Lencsefőzelék



Főzelék recept nem nagyon van a blogon, de újabban ez a család kedvence, rendszeresen kell készítenem, nem csak Újévkor. A receptet Főzelékes Feri egyik könyvében találtam. 

Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse
  • 1 egész vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 kiskanál római kömény
  • fél kiskanál őrölt koriander
  • 2 dl joghurt
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 kiskanál étkezési keményítő
  • 1,4 l húsleves lé
  • 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
  1. Egy kis olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát,
  2. Ezután a fokhagymát belenyomom, majd fűszerezem és hozzáadom a lencsét. Elkeverem.
  3. Felöntöm a húslevessel, majd sózom és kb. fél órán át főzöm, míg a lencse megpuhul.
  4. Egy merőkanálnyit kiveszek a lencséből és azt botmixerrel leturmixolom.
  5. A joghurthoz hozzáadom a mustárt, keményítőt egy merőkanálnyi lét a főzelékből és csomómentesre keverem.
  6. Visszaöntöm az egészet a főzelékbe, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, ízlés szerint még sózom, borsozom, majd még felforralom.
  7. Tetszőleges feltéttel tálalható.

2019. október 4., péntek

Reszelt túrós torta






















Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg Rama
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2 evőkanál tej
Hozzávalók a túrós részhez:
  • 50 dkg túró
  • 3 egész tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 citrom héja reszelve
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. 40 dkg tésztát fóliába csomagolunk és a mélyhűtőbe tesszük.
  2. A maradék tésztát kinyújtjuk és egy 26 cm-es kivajazott, kilisztezett tortaformába helyezzük.
  3. A túrós részhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.
  4. A többi hozzávalót összekeverjük, majd fellazítjuk a tojásfehérjével.
  5. A túrós részt beleöntjük a tortaformába.
  6. A mélyhűtőből kivesszük a tésztát, majd egy nagylyukú reszelőn a túrós részre reszeljük.
  7. Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk.

2019. július 3., szerda

Bécsi sárgabarackos pite



Eredetileg mandulával készül és mandulával kell a tetejét is megszórni. Nekem nem volt itthon mandulám, viszont rengeteg barack potyogott le a fáról, így gyorsan fel kellett használnom. Nagyon finom, egyszerű és mutatós sütemény.


Hozzávalók:
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 23 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg darált dió vagy mandula
Elkészítése:
  1. A puha vajat a cukorral elkezdjük habosítani.
  2. Egyenként belekeverjük a tojásokat is.
  3. Kimérjük a száraz anyagokat. (liszt,dió, sütőpor,só)
  4. Hozzákeverjük a habos részhez.
  5. Kivajazott, lisztezett piteformába egyenletesen eloszlatjuk a masszát, majd a tetejére sűrűn rárakosgatjuk a negyedbe vágott sárgabarackot.
  6. Tetejére blansírozott mandula szórható.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük.

2019. május 28., kedd

Rebarbarás sütemény



Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg rama
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 egész tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg darált mandula
Hozzávalók a tetejéhez:
  • 4 egész tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 15 dkg tejföl
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 kiskanál fahéj
Elkészítése:
  1. A puha rámát, a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a citrom héját is belereszeljük és tovább keverjük.
  2. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a mandulát, sütőport, csipet sót.
  3. Összekeverjük a vajas részt a szárazanyagokkal.
  4. Egy kivajazott lisztezett 30x40 cm-es tepsibe belesimítjuk a tésztát.
  5. A rebarbara szárát meghámozzuk, 2 cm-es darabokra vágjuk és megszórjuk a tészta tetejét vele..
  6. Előmelegített  sütőben 180 fokon 35 percig sütjük.
  7. Ezalatt összekeverjük a krém hozzávalóit.
  8. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.
  9. A sárgáját a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tejszínt és tovább keverjük. Végül óvatosan hozzá keverjük a fehéréjét és a fahéjat.
  10. Kivesszük a félig megsült süteményt a sütőből, rákenjük a fehér krémet és további 25 perc alatt készre sütjük.
  11. Porcukorral meghintve tálaljuk.