2020. március 9., hétfő

Gőzgombóc






















Az új kedvenc. Sose gondoltam volna, hogy a gőzgombóc otthoni körülmények között is elkészíthető. Pedig de. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, persze kell hozzá egy pároló gép, ami sokat levesz a vállunkról.

Hozzávalók:
  • Pároló berendezésben
    50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • fél citrom héja
  • 1 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj a tetejére
  • szilvalekvár
Elkészítése:
  1. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  2. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, belereszeljük a citrom héját, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, végül beleütjük az egész tojást. 
  3. Lágy tésztává dagasztjuk, majd 45 percig kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd mindegyiket 4-5 részre vágjuk.
  5. A kis gombócokat kézzel kicsit kilapogatjuk, egy kanál lekvárt teszünk a közepébe, majd a széleit összecsípjük és újra gombócokat formálunk belőle.
  6. Bekenjük olvasztott vajjal a gombócok felületét. 
  7. Egy gőzölő gépbe rakjuk, távolabb egymástól és 20 perc gőzölés után el is készültek.
  8. Vanília sodóval és mákkal tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése