Az új kedvenc. Sose gondoltam volna, hogy a gőzgombóc otthoni körülmények között is elkészíthető. Pedig de. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, persze kell hozzá egy pároló gép, ami sokat levesz a vállunkról.
Hozzávalók:
50 dkg lisztPároló berendezésben - 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- csipet só
- fél citrom héja
- 1 tojás
- 10 dkg olvasztott vaj a tetejére
- szilvalekvár
- Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, belereszeljük a citrom héját, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, végül beleütjük az egész tojást.
- Lágy tésztává dagasztjuk, majd 45 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd mindegyiket 4-5 részre vágjuk.
- A kis gombócokat kézzel kicsit kilapogatjuk, egy kanál lekvárt teszünk a közepébe, majd a széleit összecsípjük és újra gombócokat formálunk belőle.
- Bekenjük olvasztott vajjal a gombócok felületét.
- Egy gőzölő gépbe rakjuk, távolabb egymástól és 20 perc gőzölés után el is készültek.
- Vanília sodóval és mákkal tálalható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése