2013. február 7., csütörtök

Trencsényi torta


Tészta hozzávalói:
  • 6 egész tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál forró víz
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
Elkészítése:
  1. A tojásokat ketté választjuk és a fehérjéből kemény habot verünk.
  2. Tojások sárgáját a cukorral és vízzel habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk a diót, lisztet, sütőport, majd a tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverjük.
  4. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük.
Sárga krém hozzávalói:
  • 4 tojás sárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor 
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat (tojás sárgája, liszt, vaníliás cukor, 5 dkg porcukor) egy edénybe kimérjük, felöntjük a 2 dl tejjel és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
  2. Szoba hőmérsékletűre hűtjük.
  3. A puha vajat és porcukrot robotgép segítségével habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding óvatosan hozzá kanalazzuk a habos vajhoz és alaposan összekeverjük.
  4. A kihűlt piskóta köré tegyünk egy tortagyűrűt.
  5. Ezt a sárga krémet utána rá kell kenni a piskóta tetejére.
Fehér hab hozzávalói:
  • 4 tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor 
Elkészítése:
  1. A két hozzávalót gőz fölött habosra, keményre keverjük szintén robotgép segítségével. Ezt legalább 10 percig kell keverni. 
  2. A fehér habot a sárga krém tetejére kenjük.
  3. Tetejét csokidarával díszítjük.

2 megjegyzés: