2019. március 29., péntek

Cukkinikrém



Sokszor hangzik el a kérdés, mi legyen a vacsora? Nálunk mindig hideg kerül az asztalra, felvágott, sajt és zöldségek. Ezt lehet színesíteni a különböző kenceficékkel, ami túlnyomó többségben tojáskrém, körözött, répakrém lehet. Íme, itt egy újabb zöldségkrém, ami szerintem nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • bazsalikom
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

  1. A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük.
  2. Közben a cukkinit alaposan megmossuk, kockákra vágjuk és a hagymával puhára pároljuk.
  3. Ha kell egy fél dl vízet öntünk alá.
  4. Fűszerezzük, sóval, borssal, fokhagymával majd a zöldfűszerekkel.
  5. Botmixerrel krémesre turmixoljuk, belekeverjük a mustárt, tejfölt is.
  6. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

2019. március 19., kedd

Torta della nonna


Ezt a receptet már nagyon rég találtam MaiMóni oldalán és azóta evidenciában tartottam. Ő nagyon jól leírta a süti történetét, írását olvasva, szerintem mindenki úgy érzi, hogy ezt azonnal el kell készítenie. Fenyőmagot manapság már mindenhol kapni, ugyanakkor a hozzávaló 9 tojás se rettentsen el senkit, mivel nagyon finom és az egész család díjazni fogja a finom lágy, krémes süteményt. :) A megmaradt fehérjét le is lehet fagyasztani vagy egy szuper pavlova torta is készülhet belőle.

Hozzávalók a pite tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg rama
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja
Hozzávalók a krémhez:
  • 1 l tej
  • 8 tojás sárgája
  • 7 dkg pudingpor
  • 15 dkg porcukor
  • fél vaníilia kikapart magja
  • 1 citrom
Elkészítése:
  1. A pite tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk.
  2. Egy kerek pite formát kivajazunk, kilisztezünk, majd a tésztánk 2/3-át kinyújtjuk és kibéleljük vele a formánkat.
  3. Letakarjuk, majd a hűtőben pihentetjük egy órán át.
  4. A krémhez a tojások sárgáját, a cukorral, puding porral és 1 dl tejjel elkeverjük, hogy ne legyen csomós.
  5. A tejet egy edényben feltesszük melegedni, ízesítjük a vanília rúd kikapart magjával, majd a tojássárgájás részt is hozzá adjuk és besűrítjük, pudingot főzünk belőle. Tetszőlegesen belereszeljük egy citrom héját és belenyomjuk a levét is. Ezután langyosra hűtjük.
  6. Kivesszük a hűtőből a kibélelt pite formánkat, beleöntjük a langyosra hűtött pudingot.
  7. Kinyújtjuk a megmaradt tésztát és betakarjuk vele a piténket.
  8. Tetejére fenyőmagot szórunk.
  9. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük.
  10. Pár órát pihentessük, utána porcukorral diszíthető és szeletelhető.

2019. január 23., szerda

Marcipános kocka







Hozzávalók:
  • 50 dkg háztartási keksz darálva
  • 25 dkg olvasztott ráma
  • 9 evőkanál forró tej
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 0,5 dl rum
  • mandula aroma
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 4 evőkanál olaj
  • 20 dkg marcipán
Elkészítése:
  1. A darál kekszet, porcukrot, vajat és tejet összegyúrjuk. A kapott masszát elfelezzük.
  2. Az egyik részbe rakjuk a kakaóport, kókuszreszeléket és a rum aromát, összegyúrjuk.
  3. A másik részhez csak a mandula aromát öntjük, szintén összegyúrjuk.
  4. Először a kakaós részt belesimítjuk egy sütőpapírral kibélelt 20*30 cm-es tepsibe.
  5. Erre a kakós részre rásimítjuk a zöld részt is. Könnyebb egy kis méretű nyújtófával. 
  6. Ezután a marcipán masszát is kinyújtjuk és ráhelyezzük a zöld részre. (folpack között a legkönnyebb kinyújtani)
  7. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk egy kis olajjal simára keverjük és beborítjuk vele a süteményünket.
  8. Hűtőben tároljuk, ha megköt szeletelhető.

2019. január 12., szombat

Fahéjas tekercs


Hozzávalók a tésztához:
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • csapott kiskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál fahéj
Hozzávalók a mázhoz:
  • 25 dkg mascarpone
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
Elkészítése:
  1. A tejet meglangyosítjuk, tegyünk bele egy kanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és rakjuk félre.
  2. Mérjük ki a többi hozzávalót, majd adjuk hozzá a megkelt élesztős keveréket, keverőgéppel dagasszuk be a tésztát.
  3. Gyúrjunk belőle szép gombócot, szórjuk meg liszttel és letakarva kelesszük egy órán át.
  4. Ezután a tésztát nyújtsuk ki egy 5 mm vékony téglalappá, kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal, szórjuk meg a fahájas cukros keverékkel.
  5. A hosszabbik oldalánál tekerjük fel, majd vágjuk 1,5 cm-es szeletekre.
  6. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektessük be a tekercseket.
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, addig a tésztánk még kel egy keveset, majd 25-30 perc alatt süssük készre.
  8. A máz hozzávalóit egy kis edényben felmelegítjük, hogy folyós halmazállapotú legyen és amit kisültek a csigák öntsük rá.

2018. december 22., szombat

Csokis mézeskalács csillagok



Hozzávalók:

  • 55 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1,5 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 dkg kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 10 dkg méz

Elkészítése:

  1. Kimérjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a többit és egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. Hűtőben pihentetjük 2-3 órát.
  3. A tésztát folpack között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formára szaggatjuk.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük a csillagokat, figyeljünk, mert gyorsan odaég.
  5. Gőz fölött megolvasztunk egy tábla fehér csokit, majd becsíkozzuk vele a kihűlt formákat, díszíthetjük.

2018. december 19., szerda

Narancsos-csokis kuglóf



Hozzávalók:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 10 dkg kandírozott narancs
  • 10 dkg apróra darabolt csokoládé vagy csokicsepp
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 2 narancs héja és leve
Elkészítése
  1. Az olvasztott vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, tojásokkal habosra keverjük.
  2. Belereszeljük a megmosott narancsok héját, majd a levüket belefacsarjuk.
  3. Kimérjük a lisztet, belekeverjük a kandírozott narancsot és a feldarabolt csokit, sütőport, csipet sót.
  4. Hozzákanalazzuk a tojásos részhez, simára keverjük.
  5. Kivajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük a tésztánkat, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük.
  6. Tetejére olvaszthatunk csokoládét vagy porcukorral is tálalható.