Sokszor hangzik el a kérdés, mi legyen a vacsora? Nálunk mindig hideg kerül az asztalra, felvágott, sajt és zöldségek. Ezt lehet színesíteni a különböző kenceficékkel, ami túlnyomó többségben tojáskrém, körözött, répakrém lehet. Íme, itt egy újabb zöldségkrém, ami szerintem nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- bazsalikom
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
- A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük.
- Közben a cukkinit alaposan megmossuk, kockákra vágjuk és a hagymával puhára pároljuk.
- Ha kell egy fél dl vízet öntünk alá.
- Fűszerezzük, sóval, borssal, fokhagymával majd a zöldfűszerekkel.
- Botmixerrel krémesre turmixoljuk, belekeverjük a mustárt, tejfölt is.
- Kenyérre kenve fogyasztjuk.
Ezt a receptet már nagyon rég találtam MaiMóni oldalán és azóta evidenciában tartottam. Ő nagyon jól leírta a süti történetét, írását olvasva, szerintem mindenki úgy érzi, hogy ezt azonnal el kell készítenie. Fenyőmagot manapság már mindenhol kapni, ugyanakkor a hozzávaló 9 tojás se rettentsen el senkit, mivel nagyon finom és az egész család díjazni fogja a finom lágy, krémes süteményt. :) A megmaradt fehérjét le is lehet fagyasztani vagy egy szuper pavlova torta is készülhet belőle.
Hozzávalók a pite tésztához:
- 30 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg rama
- 1 tojás
- 1 citrom héja
Hozzávalók a krémhez:
- 1 l tej
- 8 tojás sárgája
- 7 dkg pudingpor
- 15 dkg porcukor
- fél vaníilia kikapart magja
- 1 citrom
Elkészítése:
- A pite tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk.
- Egy kerek pite formát kivajazunk, kilisztezünk, majd a tésztánk 2/3-át kinyújtjuk és kibéleljük vele a formánkat.
- Letakarjuk, majd a hűtőben pihentetjük egy órán át.
- A krémhez a tojások sárgáját, a cukorral, puding porral és 1 dl tejjel elkeverjük, hogy ne legyen csomós.
- A tejet egy edényben feltesszük melegedni, ízesítjük a vanília rúd kikapart magjával, majd a tojássárgájás részt is hozzá adjuk és besűrítjük, pudingot főzünk belőle. Tetszőlegesen belereszeljük egy citrom héját és belenyomjuk a levét is. Ezután langyosra hűtjük.
- Kivesszük a hűtőből a kibélelt pite formánkat, beleöntjük a langyosra hűtött pudingot.
- Kinyújtjuk a megmaradt tésztát és betakarjuk vele a piténket.
- Tetejére fenyőmagot szórunk.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük.
- Pár órát pihentessük, utána porcukorral diszíthető és szeletelhető.
Hozzávalók:
- 50 dkg háztartási keksz darálva
- 25 dkg olvasztott ráma
- 9 evőkanál forró tej
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 4 evőkanál kakaópor
- 0,5 dl rum
- mandula aroma
- 20 dkg étcsokoládé
- 4 evőkanál olaj
- 20 dkg marcipán
Elkészítése:
- A darál kekszet, porcukrot, vajat és tejet összegyúrjuk. A kapott masszát elfelezzük.
- Az egyik részbe rakjuk a kakaóport, kókuszreszeléket és a rum aromát, összegyúrjuk.
- A másik részhez csak a mandula aromát öntjük, szintén összegyúrjuk.
- Először a kakaós részt belesimítjuk egy sütőpapírral kibélelt 20*30 cm-es tepsibe.
- Erre a kakós részre rásimítjuk a zöld részt is. Könnyebb egy kis méretű nyújtófával.
- Ezután a marcipán masszát is kinyújtjuk és ráhelyezzük a zöld részre. (folpack között a legkönnyebb kinyújtani)
- A csokoládét gőz felett megolvasztjuk egy kis olajjal simára keverjük és beborítjuk vele a süteményünket.
- Hűtőben tároljuk, ha megköt szeletelhető.
Hozzávalók a tésztához:
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás sárgája
- csapott kiskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál fahéj
Hozzávalók a mázhoz:
- 25 dkg mascarpone
- 8 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg porcukor
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, tegyünk bele egy kanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és rakjuk félre.
- Mérjük ki a többi hozzávalót, majd adjuk hozzá a megkelt élesztős keveréket, keverőgéppel dagasszuk be a tésztát.
- Gyúrjunk belőle szép gombócot, szórjuk meg liszttel és letakarva kelesszük egy órán át.
- Ezután a tésztát nyújtsuk ki egy 5 mm vékony téglalappá, kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal, szórjuk meg a fahájas cukros keverékkel.
- A hosszabbik oldalánál tekerjük fel, majd vágjuk 1,5 cm-es szeletekre.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektessük be a tekercseket.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, addig a tésztánk még kel egy keveset, majd 25-30 perc alatt süssük készre.
- A máz hozzávalóit egy kis edényben felmelegítjük, hogy folyós halmazállapotú legyen és amit kisültek a csigák öntsük rá.
Hozzávalók:
- 55 dkg finomliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 1,5 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 4 dkg kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 30 dkg vaj
- 2 db tojás
- 10 dkg méz
Elkészítése:
- Kimérjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a többit és egynemű tésztává gyúrjuk.
- Hűtőben pihentetjük 2-3 órát.
- A tésztát folpack között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formára szaggatjuk.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük a csillagokat, figyeljünk, mert gyorsan odaég.
- Gőz fölött megolvasztunk egy tábla fehér csokit, majd becsíkozzuk vele a kihűlt formákat, díszíthetjük.
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 10 dkg kandírozott narancs
- 10 dkg apróra darabolt csokoládé vagy csokicsepp
- 4 tojás
- csipet só
- 2 narancs héja és leve
Elkészítése
- Az olvasztott vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, tojásokkal habosra keverjük.
- Belereszeljük a megmosott narancsok héját, majd a levüket belefacsarjuk.
- Kimérjük a lisztet, belekeverjük a kandírozott narancsot és a feldarabolt csokit, sütőport, csipet sót.
- Hozzákanalazzuk a tojásos részhez, simára keverjük.
- Kivajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük a tésztánkat, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük.
- Tetejére olvaszthatunk csokoládét vagy porcukorral is tálalható.